Eredivisie: dit zijn de hoogtepunten van het seizoen 2015 – 2016

Het seizoen 2015 – 2016 van de vaderlandse Eredivisie is voorbij. PSV is kampioen, maar wat waren volgens  de website Programma Eredivisie nog meer de hoogtepunten van het jaar?

Topscorer Vincent Janssen

De grootste scherpschutter van de Nederlandse competitie behoort niet tot de grote drie. Ajax heeft sinds het vertrek van Luis Suarez moeite met het vinden van een superproductieve spits, Feyenoord is simpelweg niet sterk genoeg om de topscorer te leveren en PSV-er Luuk de Jong is wellicht iets te afhankelijk van de aanvoer. Vincent Janssen werd daardoor met 27 treffers de topscorer van de Eredivisie.

Voor de winterstop viel Janssen nog niet zo op en ook AZ had tijd nodig om warm te draaien. In de eerste 17 duels van de competitie werd slechts 23 keer het net gevonden. Na de winterstop kon niemand qua productiviteit tippen aan de Alkmaarders. In de 17 matches sindsdien werd liefst 47 keer gescoord. Janssen maakte 20 van zijn 27 goals in 2016. En dat in zijn debuutjaar op het hoogste niveau. Vorig jaar kwam hij voor Almere City uit in de Jupiler League.

De ontknoping: PSV kampioen

Bijna, heel bijna was Ajax de kampioen van Nederland geworden. De Amsterdammers hoefden alleen nog te winnen van De Graafschap, kwamen ook al vrij snel voor met 0-1, maar wisten niet door te drukken. Het werd 1-1. Weg schaal, weg directe plaatsing voor Champions League, weg vijfde titel in zes jaar.

Maar eigenlijk voelt het toch net wat prettiger aan, dat PSV eerste werd. Die club liet véél meer zien in Europa, heeft een meer gebalanceerde selectie qua leeftijdsopbouw en nationaliteiten en heeft offensief meer laten zien dan Ajax. PSV kwam dit seizoen tot de meeste schoten (619) en ook de meeste doelpogingen (245). Pas in maart 2016 kwam een reeks ten einde die al in oktober 2014 werd ingezet, namelijk die van Eredivisie duels op rij waarin minstens één keer werd gescoord. Die reeks van 54 is een nationaal record.

FC Twente en Hakim Ziyech

Wat moest Twente dit jaar zonder Hakim Ziyech? Vermoedelijk is degradatie afgewend, doordat de Marokkaan niet vertrok in de winterstop. Hij wurmde zich 92 keer langs zijn directe tegenstander en gaf 94 keer een pass waaruit een teamgenoot op doel kon schieten. Zelfzuchtig is hij dus zeker niet en toch kwam hij tot 18 goals. Enorm veel voor een club in last.

By 13 mei 2016.    Geen categorie