Voetbal: de populairste sport

Voetbal is zonder twijfel de populairste sport van Nederland. Niet van Nederland overigens, want wereldwijd wordt deze sport het meest gespeeld. Ook qua passieve belangstelling is voetbal de grootste sport. Naar de WK-finale voetbal kijken enkele miljarden mensen wereldwijd. In Nederland is voetbal de belangrijkste en meest beoefende sport. Kijk op een willekeurige zaterdagochtend of zondagmiddag op een voetbalveld en je ziet veel mensen die deze sport beoefenen.

Tegelijkertijd is voetbal ook op de Tv een populaire sport. Naar bijvoorbeeld de samenvattingen van de vaderlandse Eredivisie kijken miljoenen mensen. Voetbal verbindt mensen, al zou je dat door de rivaliteit tussen veel voetbalclubs soms niet zeggen. Er is helaas ook veel politie nodig om veel wedstrijden in goede banen te kunnen leiden. Dit is natuurlijk wel een smet op het voetbal, maar het aantal mensen dat in Nederland het voetbal probeert te ‘verzieken’ is gelukkig een stuk kleiner dan het aantal mensen dat een positieve bijdrage aan het voetbal levert.

Wereld Kampioenschap
Onder veel mensen is natuurlijk het WK het meest populair. Op het moment dat Nederland het goed doet kijken er miljoenen mensen naar het WK. In 2010 was Nederland nog dicht bij de eindzege, maar in de eindstrijd werd er jammerlijk verloren van Spanje. In 2014 was Nederland andermaal dicht bij de finale, maar in halve finale was Argentini├ź de betere ploeg. Zij verloren uiteindelijk van Duitsland.

Europees Kampioenschap
Het EK voetbal is ook populair onder veel mensen. Nederland wist in tegenstelling tot het WK het Europees Kampioenschap wel een keer te winnen. Dat was in 1988 toen Rusland werd verslagen. In 2000 en 2004 was Nederland ook dicht bij de finale, maar toen werd er verloren in de halve finale. In 2008 presteerde Nederland ook bijzonder goed; vooral in de poulefase werd er fantastisch voetbal gespeeld, maar in de volgende ronde werd er jammerlijk verloren van Rusland.

2012 was voor Nederland overigens een deceptie. Toen ging de ploeg van bondscoach Bert van Marwijk met hoge verwachtingen naar het EK in Oekraïne, maar kwam Nederland niet verder dan poulefase. Een grote teleurstelling, omdat veel mensen hadden verwacht dat Nederland om de eindzege kon strijden. Zeker na het fantastische WK in Zuid-Afrika, maar het bleek slechts ijdele hoop. Wie weet wat Nederland in 2016 kan presteren. Wordt vervolgd.

 

 

By 22 juli 2015.    Geen categorie