Voetbal


sportenEen voetbal is een bal die volgens de FIFA aan officiële eisen moet voldoen. De basiseisen van een voetbal volgens de FIFA moeten zijn:

  • Omtrek: 68 – 70 cm
  • Gewicht: 396 – 450 gram. Bij aanvang van een wedstrijd mag de bal niet meer dan 410 gram wegen. 
  • Materiaal: Leer of een ander geschikt materiaal.
  • Druk: Een opgeblazen bal moet een druk van 0,6 – 1,1 kilo/cm2 hebben op zeeniveau.

Een voetbal is vaak niet helemaal perfect rond zoals vaak wordt beweerd. De bal heeft meer een vorm van een geslepen edelsteen dan een bol. Door de bal hard op te pompen lijkt de bal inderdaad min of meer een ronde vorm te hebben.

 

Meetkundig

Een voetbal is heel interessant als je meetkundig naar het voorwerp gaat kijken. Een voetbal heeft veel gelijkzijdige veelhoeken. Een voetbal bestaat uit regelmatige vijf- en zeshoeken die in totaal 32 stuks zijn. Er zijn 12 vijfhoeken en 20 zeshoeken. Elke vijfhoek grenst aan 5 zeshoeken, elke zeshoek grenst aan zes vijfhoeken en drie zeshoeken. Als je alles samenbind wordt het een bol en dat is best bijzonder.

Als de middelpunten van al die zeshoeken en vijfhoeken neemt dan krijg je een structuur uit allemaal driehoeken. Alle driehoeken vormen weer een stelsel van vijf- en zeskantige piramides. Van oudsher worden voetbal ballen geproduceerd met 8 diamant vormige panelen. Lange tijd werd er gevoetbald met een bal van 12 rechthoekige panelen die aan elkaar werden geregen met een veter. Later kwamen er ballen met 18, 26 en uiteindelijk 32 panelen.

Verschillende ballen

Bij zaalvoetbal wordt een andere voetbal gebruikt dan het voetbal op het veld. Een zaalvoetbal bal heeft een voetbal die bijna niet stuitert. De bal die in de zaal gebruikt wordt heet een ”maat 4” formaat. De maat 4 formaat wil zeggen dat de bal net een slag kleiner is. De bal heeft een omtrek tussen de 62 en 64 centimeter. De bal die gebruikt wordt voor het voetbal op een veld heeft een omtrek van 68 – 70 centimeter. De stof waar de ballen van gemaakt wordt is vaak het hetzelfde.

By 23 maart 2015.    Geen categorie